Verhalen uit 2015

Een aantal oudere verhaaltjes uit 2015.

De marathon verteerd.

De marathon van Amsterdam is nu echt verleden tijd. De gevolgen zijn verteerd. Op de blauwe nagel en de ene blaar na viel de fysieke reactie enorm mee. Woensdag met de groep een hersteltraining gedaan door een heerlijk stukje spinning en cardio fitness. En afgelopen zondag voor de eerste keer weer het standaard rondje van 16,5 kilometer door het bos gerend. De eerste kilometer was misschien wat stroef, maar het rondje werd soepeltjes vervolmaakt.

Fysiek viel het dus allemaal mee. Mentaal heb ik mezelf wel verrast. Het uitlopen van de wedstrijd leverde geen groot gevoel van euforie op. Dat had ik ook niet verwacht. De locatie was bekend, de wedstrijd op veilig gelopen, alles onder controle. De dag na de marathon was er dan toch plots een soort van blues gevoel. Het spreekwoordelijke gat waar je invalt na toegewerkt te hebben naar een concreet doel? Misschien, al verbaast het me. De week voor de boeg betekent vooral rust, en dat kost wel moeite. Blues bestrijdt je met een rondje lopen, maar dat zou nu niet verstandig zijn. Dan moet de mentale dip maar bestreden met virtueel lopen. De hardloopkalender doorspitten op wat er de komende weken georganiseerd wordt. Over drie weken start de crosscup in Almere, en de week daarna staat de Zevenheuvelen op de agenda. Als opening voor november vind ik twee opties. De oude bekende Zilveren Turfloop in Mijdrecht, en de voor mij onbekende MapleLeaf cross in Hilversum. Die laatste blijkt de oudste cross in Nederland te zijn. Oorspronkelijk georganiseerd ter ere van onze Canadese bevrijders. Voorlopig zet ik beide wedstrijden met potlood in de agenda, maar de cross scoort vooralsnog de hoogste ogen.

  


0 Berichten

Amsterdam Marathon

De eerste marathon zit erop! De eerste, want er zal vast nog wel een tweede volgen. Maar toch niet in het komend half jaar. Niet alleen omdat het best pittig is, maar vooral vanwege het tijdsbeslag. Het is veel te leuk om toch ook geregeld een tien kilometer wedstrijd te lopen, een crossje mee te pakken of jezelf op de baan te testen. In training voor de marathon kun je de voorbereidingskilometers niet missen en de diepe inspanning juist wel.
Klopte de voorbereiding dan? Ik denk het wel, al bleek in één stuk uitrennen toch teveel gevraagd. Tot zo`n 35 kilometer lukte het aardig om het tempo vast te houden, ergens tussen de 5:30 en 5:45 minuten, en de paar wandelpassen om te drinken, werden nog makkelijk gecompenseerd. Voor dit punt hadden verschillende onderdelen zich wel gemeld, maar was alles weer rustig gaan slapen. De achilles is na een kilometer of tien niet meer opgevallen, het stijf aanvoelende bovenbeen halverwege wedstrijd verdween weer uit beeld, en de rechterbil hield het bij een aandachtssteekje. Vanaf kilometer 35 voelt het in beide benen of kramp op uitbreken staat. Verkeerd stappen of versnellen kan voldoende zijn. 
Tot aan dit punt heb ik opgelopen met clubgenoot Ronald, die van ons twee hier ergens de eerste echte krampscheut krijgt. We halen Wibo weer bij, ook met kramp. En we passeren Stefan die het niet breed heeft. Als de kramp eenmaal toeslaat wordt het lastig, en ik probeer het moment uit te stellen door kleinere pasjes te nemen. En uiteindelijk toch een stukje te wandelen. Zodra ik dat doe maant Ronald me te bijven rennen. Hij heeft gelijk, en het tempo blijft ook nog redelijk. Met 6 minuten blank per kilometer verliezen we hooguit twee minuten over het restant. Ronald ben ik kort hierna echter kwijt; zelf teveel kramp om door te kunnen rennen.
Ik kijk uit naar iedere drankpost die er nog staat, om weer een paar wandelpasjes respijt te krijgen. En de beklimming van de gevreesde Toronto-brug, die eigenlijk best meevalt, maak ik toch niet helemaal rennend af. Aan de aanmoedigingen te horen gaan de meeste toeschouwers ervan uit dat het wandelen voortkomt uit het opraken van de brandstof. Maar met de motor is nog niks mis, die maakt vandaag amper toeren. Het wandelen is slechts een poging kramp te voorkomen.
Die kramp komt er uiteindelijk toch, op 500 meter voor de finish. In de linkerbocht die daar ligt schiet het rechterbeen in een kramp. Misschien wel juist door die bocht. Iets minder opgelet op hoe de benen neergezet werden. Ik rek het been midden op straat, maar zodra ik ‘m weer onder m`n lijf trek staat ie weer helemaal stijf. Hinkelend het stadion in gaat natuurlijk niet, dus tegen het hek en langer strekken. Uit de geregistreerde data haal ik achteraf dat het bijna drie minuten geweest is! Zo voelde het niet. Zonde tijd, maar het is voldoende om de dribbel die ik inzet vol te kunnen houden tot over de streep. 
Afleiding genoeg in die laatste 500 meter, want vlak voor de poort hijsen acht EHBO`ers iemand in een rolstoel, en onder de marathonpoort passeren twee uitgaande ambulances me. Als ambulances per twee komen dan weet je hoe laat het is. De atletiekbaan is echter weer helemaal vrij, en ik kan het horloge na 4 uur 11 minuten en 49 seconden stopzetten.
Tevreden, en redelijk ongeschonden. Een blauwe teennagel links, en een blaar aan een teen rechts. De spierpijn valt (nog) mee, al voel ik natuurlijk wel dat knieën en heupen “iets” gedaan hebben. Zou ook een middagje in de tuin werken geweest kunnen zijn, of een tegelpad herbestraten. 
Het lastigste aan de wedstrijd vond ik terugkijkend nog het hele logistieke deel. Wat trek je aan, wat neem je mee? Dankzij superlieve clubgenoten die bij de kilometerpunten 9, 26 en 36 staan is de keuze-stress voor deze eerste marathon wat kleiner. Warme kleding om de natte en frisse start door te komen worden bij kilometer 9 ingeleverd, en bij kilometer 26 kan ik een half litertje water met magnesium toevoeging aanpakken. De gels en water bij kilometer 36 zijn uiteindelijk niet nodig. Ik ben nog ruim voorzien. Bij een volgende start hoef ik minder mee te slepen, al blijft warm kunnen starten en kleding afgeven wel een fijne gedachte.

 

Enfin, de eerste marathon zit er op en het is half oktober. Op naar de najaarsklassiekers en het veldseizoen!

 

  


0 Berichten

Twijfel voor de start

Minder dan vierentwintig uur voor de start van m`n eerste marathon. Het lijf is redelijk rustig, maar het hoofd mokt een beetje. Toch wat last van wedstrijdspanning vrees ik. Nu herken ik die  spanning wel van m`n eerste 10 kilometer, m`n eerste halve marathon en de Elfsteden-estafette, maar 42 kilometer is toch weer andere pâté.

Voor een deel zal de spanning veroorzaakt worden door de logistieke vragen. Niets vergeten in te pakken, op tijd in Amsterdam komen, omkleden en spullen inleveren zodat we op tijd in het vak komen staan. 

Deel van de spanning komt ook uit de bekende twijfel; “Heb ik wel genoeg gedaan?” Een vraag die heel veel lopers volgens mij hebben. De afgelopen week heb ik hem een aantal keren horen stellen. Vooral in die laatste week voelt het erg tegenstrijdig om vooral rust te houden. Daar komt bij dat ik me erg laat heb laten overhalen om in te schrijven.  Pas eind augustus startte m`n voorbereiding. Uiteindelijk het opgestelde schema ook niet helemaal kunnen volgen, maar de duurloopjes zitten er in ieder geval op.

De langste duurloop van 35 kilometer werd uiteindelijk afgesloten door afwisselend te wandelen en te rennen. Toch te snel gelopen. Dit levert de grootste twijfel voor morgen op. In welk tempo starten? Vanwege de 35 km ervaring schroef ik het tempo in ieder geval terug naar 5:45 per kilometer. Binnenkomen binnen vier uur wordt daarmee wat minder waarschijnlijk, maar de kans op uitlopen zonder krampen neemt, denk en hoop ik, significant toe.

Wat  overblijft aan te nemen besluiten is wat mee te slepen tijdens de wedstrijd. Alle gels en drinkflacons die redelijkerwijs te dragen zijn. Mouwstukken, handschoenen en een windjackje. Maar die laatste hoeven niet de hele rit mee, want onderweg staan een aantal clubgenoten die nog water en gels aanreiken. Zien we onderweg wel of aanvullen nodig is, en waar de extra kleding afgegeven mag. 

En dan maar vertrouwen dat we het Olympisch stadion binnen mogen lopen. Dat blijft een mooie plek om zelf te rennen. Ik weet nog steeds niet welke van twee gedachten dan gaat overheersen; “dit nooit meer” of “voortaan een jaarlijkse marathon”. We gaan het meemaken.

 

  


0 Berichten

Hydratieplan Amsterdam marathon

Big Brother Facebook weet natuurlijk al lang dat ik de marathon van Amsterdam ga lopen. Waarschijnlijk zelf aangeklikt zonder te realiseren dat dit gebruikt zou gaan worden om advertenties af te vuren. Sommige daarvan zijn interessant, maar roepen wel wat vragen op.

Deze ochtend een "voorgesteld bericht" van een bedrijf dat zich doctor Q noemt. Je kunt bij hen je gepersonaliseerde hydratieplan bestellen. Ofwel, hoeveel moet ik drinken voor en tijdens de race. Het plan komt inclusief een polsbandje met daarop de drinkstrategie. Wordt druk om de pols met al die hulplijntjes...;-)

Als teaser presenteert men een plan op hoofdlijnen dat gebaseerd is op de verwachte buitentemperatuur, de verwachte eindtijd, en het lichaamsgewicht. De getallen vocht voor en na de race geloof ik meteen, en lijken me geen probleem. Maar het advies ("you should") om tijdens de wedstrijd te drinken is een kleine 4200 ml. Ofwel een slordige vier liter!!


Zelfs als ik bij iedere drankpost een bekertje aan zou pakken kom ik bij lange na niet aan vier liter. Hoeveel krijg je binnen uit zo'n dansend bekertje? 150 ml? En dat acht keer geeft een dikke liter. Onderweg een flesje aanpakken en verspreid leegdrinken geeft hooguit nog een liter. Dan zitten we krap op de helft van het gegeven advies.

Ik denk dat dit een advies is dat ik niet ga opvolgen. Al is het misschien toch stiekum een zetje om bij wat meer drankposten de tijd te nemen om twee slokken goed binnen te krijgen. En om hulptroepen te vragen op strategische plekken een flesje water aan te reiken.

Heel benieuwd overigens welke hoeveelheid iemand van gemiddelde afmetingen geadviseerd krijgt. Naar lengte werd niet gevraagd om het advies op te stellen. Gewicht is daar deels van afgeleid natuurlijk. Als dit advies om 4 liter te drinken zou kloppen, dan zie ik een nieuwe handicap voor de lange loper. Ik pleit bij deze voor nieuwe indelingen van de wedstrijdcategorieën. Niet op leeftijd, maar per lengte (of gewicht)!

 

  


0 Berichten

Generale zenuwen?

Over precies twee weken start ik in mijn eerste marathon na een relatief korte voorbereiding vanaf eind augustus. De wedstrijd was steeds nog weken weg, en er was voldoende tijd om van alles en nog wat uit te proberen. De wedstrijd is niet de plaats om voor het eerst iets nieuws te doen of te dragen. Dus hebben we de afgelopen weken een keur aan repen, gelletjes, en smeersels voorbij zien komen. Hebben we de drankmomenten opgespaard of uitgesmeerd, vroeger of later gedronken, en nieuwe sokken en schoenen ingelopen. Alles om in Amsterdam niet verrast te worden.

Kunnen spullen ook zenuwachtig worden? Het heeft er alle schijn van, want week na week pakt ieder testje goed uit, en zo vlak voor de (start)streep popt de één na de andere mishap op. In de 30 van Almere begon deze reeks. In de op maat gemaakte sportzooltjes vallen gaten die eigenlijk moeten wachten tot na Amsterdam. Na Almere zijn de gaten plots nog voelbaar na een dag. Met spoed nieuwe zooltjes? Dat duurt twee weken, wat ons precies bij Amsterdam brengt. De zooltjes laten repareren kan ook, duurt een week (korter), maar dan zijn ze die week wel weg. M'n laatste taper-weekje. Voor die week moet Run2day uitkomst bieden, met confectie sportzolen.


Tijdens de laatste lange duurloop vanochtend komt het vervolg. Het is erg mistig, en gelukkig kan het zonnebril-glas van de sportbril verwisseld voor een lichter gekleurde variant. Daar zal het vast niet aan liggen, maar er blijft zich condens vormen tussen de correctie-glazen en het voorzetglas. Aan het eind van de duurloop breekt de zon voorzichtig door, maar voor mij blijft de mist zo dicht dat Kruiningen-Perkpolder echt nog wel een tijdje uit de vaart blijft. En dat ondanks drie keer de bril uit elkaar halen en helder wrijven. Hoe gaan we dat doen in Amsterdam?

De zolen en de bril zijn echter klein-bier bij de twijfel die plots is ontstaan over het horloge. Tot op heden was er weinig twijfel aan de gegevens die ons Tommeke doorgaf. Tot vandaag. Op stap met twee Garmins probeer ik een rustige 5:50 zo constant mogelijk te houden. Na kilometer 16 lijken de Garmins er vandoor te willen, en drie kilometer later wijzen ze me op een door mij ingezette versnelling. Waar Tom al die tijd strak 5:50 aangeeft. Nog verderop geven alledrie de klokjes weer exact hetzelfde aan. Aanleiding om achteraf eens in de data te duiken, maar ook om te kijken of we Tom anders in kunnen stellen. Als ik niet kan vertrouwen op het aangegeven tempo, en het verschil kennelijk ook niet voel, dan zouden het wel eens 42 lange kilometers kunnen worden. Nog drie uurtjes training om uit te proberen. En als back-up een armbandje met tussentijden? We willen tenslotte wel In Control blijven...

 

  


0 Berichten

The road to Amsterdam; Kaap de Goede Hoop

De dag van de 180 minuten duurloop, wat betekent dat de 30 kilometer kaap gerond ging worden. Het mag Kaap de Goede Hoop heten, want hij ligt inmiddels achter ons. Maar met zoveel SAIL-fanaten in dit land, mag algemeen bekend zijn dat het ook na Kaap de Goede Hoop nog flink kan spoken, en je ook daar nog averij kunt oplopen. So far, so good, vandaag hebben we "32 km passage Kaap" bijgeschreven in het captainslog.

Appeltje-eitje was het nochtans niet vandaag. Wakker geworden met een niet helemaal pijnvrije Achilles. Niet zodanig om een duurloop voor te laten schieten, maar "hij" zal de hele rit aanwezig blijven. Het grootste deel niet als pijn, maar een soort warm, kriebelend "ik zit hier!". Twee keer wordt het plots een stuk feller, en vuurt "iets" daar pijnscheuten af. De eerste keer is na ongeveer 21 kilometer als we langs de Bosbaan passeren. Ik realiseer me dat als het nu doorzet ik wel eens een serieus probleem kan hebben. Niet alleen thuiskomen, maar dan zal het morgen zeker z'n nasleep krijgen. De scheutjes verdwijnen echter weer, en komen pas op het laatste rechte stuk even terug. Drie uur na de training voelt de betreffende enkel stijfjes, maar niet eens zo heel slecht. Morgen maar eens aankijken. Als het niet goed voelt, dan de interval op dinsdag laten vallen. Een interval skippen is minder dramatisch dan een duurloop.


Het rondje dat we lopen van Aalsmeer via de Bosbaan naar het Vondelpark en terug begint al vertrouwd te voelen. We leken een stuk sneller bij de waterpost in het park te zijn dan vorige weken. Voor mij persoonlijk wel grappig dat beide werkgevers die ik in deze regio heb gehad in dit rondje (ongeveer) voorbijkomen. Ik ken nog steeds m'n weg niet in Amsterdam, maar herkende plots het lunchwandelrondje en de warme bakker in de omgeving van het Hoofddorpplein. Wel schokkend om te ontdekken dat op de Schinkel zomaar een compleet nieuwe brug is neergelegd (... ergens in de afgelopen 15 jaar). En een heel stuk verder passeren we in het Amsterdamse bos natuurlijk wekelijks de radartoren die aan z'n laatste actieve jaartjes bezig is. Zo koppelt dit rondje oud aan nieuw. Wat is nou 15 jaar!? Met een extra lusje in het bos langs de scouting trekken we de zaak deze week over de 30. En er resten nog voldoende lusjes in bos en Vondelpark om nog iets verder te rekken tot 35.

Één van mijn motto's is "run as you train, train as you run". Concreet betekent dat voor mij nog veel experimenteren met voeding en drinken. Kijken wat lijkt te werken, en wat niet zo lekker valt. Om niet teveel in één keer te proberen zodat je niet meer weet waardoor je nu plots zo lichtvoetig ging lopen, vandaag aandacht voor "de reep". Sportsbar, iets van muesli in een laagje witte chocolade. Wordt geadverteerd als makkelijk te eten, en aangeraden om na de start als eerste te eten (vóór gels etcetera). Zou voor 60 minuten energie moeten geven. Hij eet inderdaad makkelijk, en de maag is er niet van gaan sputteren. Maar zo'n hele reep in één keer wegwerken en/of dat al rennende doen, dat zie ik mezelf niet doen. Bij de drankposten neem ik steeds twee happen en dat is sliktechnisch voldoende. Weet nog niet of dit een aanrader voor de wedstrijd is. Wel heel wat anders dan alleen maar vloeibaar, dat is misschien een pré.

Verder nog wat te vertellen? Eigenlijk niet, of het moet zijn dat ome Piet nu een sandwichbord heeft neergezet om de weg te wijzen naar z'n overzetdienst over de Ringvaart. Doe er je voordeel mee!

 

  


0 Berichten

Start van het wegseizoen; Koesterpasloop

Het wegseizoen vandaag geopend met een prestatieloop over 10 km. Het werd de Koesterpas loop ten bate van het ziekenhuis in Terneuzen. Normaal (schijnt) rennen door het ziekenhuis à la VU, maar dit jaar een speciale editie. Ter gelegenheid van de aanstaande opening van de nieuwe tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen voerde het parcours hier doorheen.

De Sluiskiltunnel vervangt de brug over het kanaal waar ik in totaal ettelijke uren, misschien wel dagen, voor heb staan wachten. De brug draait zo'n 23 keer per etmaal open, en is dan 15-20 minuten per keer geblokkeerd. Het scheepvaartverkeer naar Gent heeft voorrang, en ik heb het zelfs meegemaakt dat eer je aanschuivend in de file vooraan stond de brug voor een tweede keer werd opengedraaid. Zo'n brug, en die enorme zeeschepen, wordt leuker als je er niet meer iedere week moet wachten.




In 1984, toen ik een zomer als stratenmaker heb gewerkt, hebben "we" de rubberstrippen in het wegdek van de brug vervangen. Als de brug dan weer dichtdraaide, mocht ik met m'n rode vlag het verkeer stopzetten om het nog eens een half uurtje te laten wachten. Heel erg leerzaam voor je vocabulaire non-verbale communicatie.

Vandaag nemen we afscheid van het brugwachten. De Sluiskiltunnel blijkt een pittige met een hellingpercentage van 4,5%, en een lengte van 1330 meter (zonder aanloop). Vandaag rennen we eerst naar Sluiskil, om boven gekomen weer meteen de afdaling in omgekeerde richting te starten. Mooi tunneltje!

Was wel een grappig gezicht om het lint van lopers in de polder te zien lopen. Iedereen was verplicht om een veiligheidshesje te dragen, dus alles was geel/oranje. In plaats van startnummers bovendien iedereen het groene herinneringsvaantje als deelnamebewijs opgespeld; het toegangskaartje voor de tunnel.

Geen officiële tijdwaarneming, maar een handgeklokte 46:36. 2015, nous sommes partis!

 

  


0 Berichten

Bonuscross; Diemercross

De laatste wedstrijd, vorige week, van de crosscup '14/'15, ging zo lekker dat ik me vandaag heb laten verleiden tot een bonuscross; de Diemercross in het Diemerbos. In totaal 8700 meter, opgedeeld in een aanloop, twee rondes, en de aanloop in omgekeerde volgorde.

De man die na afloop op het parkeerterrein naast me stond, zei exact wat ik ergens halverwege ronde 2 dacht. "Is dit niet een beetje té, jongens?" Had er niet een ander pad gekozen kunnen worden, of de wedstrijd misschien zelfs afgelast moeten worden. Snelheid was helemaal geen issue. Goed naar de grond kijken, en overeind blijven, dat vroeg alle aandacht en energie. Voor wie de omgeploegde akker in de Pampushoutcross kent; dát, maar dan kilometers achter elkaar. Vette klei die zich bij iedere stap om je voet heenplooit. De randjes waar gras of mos groeit zijn erg aanlokkelijk zodat je keer op keer daar toch weer gaat lopen. Maar wat zijn juist die randjes verraderlijk! Ook daar zakt je voet volledig weg. Dan toch maar midden door. Ik had zelfs het idee dat je nóg beter de plassen kunt opzoeken. Dat spat uiteraard hoog op, maar de grond onder die plassen lijkt juist wat steviger. Daarom staat er op die plek water?

Hoe dan ook, na 52 minuten ploeteren zat mijn bonusje erop. Niet één keer onderuit gegaan, maar wel een keer of zeven een uitglijder naar rechts moeten corrigeren. Alleen naar rechts, zou daar nou nog trainingsinfo inzitten? Tijdens een cross heb je volop tijd voor dat soort "diepere" gedachten...

Nu wat recupereren, en dan de uitrusting maar eens gaan redden.


0 Berichten

Crosscup Almere; Pampushout

Voor het tweede jaar op rij speelt de Crosscup Almere zich af bij temperaturen ruim boven nul. En dat betekent modder ipv sneeuw en bevroren grond. Van de bospaden op het parcours in Pampushout was een groot gedeelte volledig ontgrasd. Modder en flinke stukken ook nog eens van de dunne waterige soort.

Pas tijdens de wedstrijd kom ik erachter hoe modderig. De helft van het parcours was verkend, en op basis daarvan was het beeld dat het er slecht bij lag. Ironisch genoeg waren de vooraf aangewezen moeilijke stukken in de praktijk de strookjes waarop enigszins gerecupereerd kon worden. Niks vergeleken bij de blubberpaden na het passeren van de omgeploegde akker. Links en rechts uitwijken had hier geen zin; het was er dwars doorheen met de voeten tot boven de wreef onder water.

De akker zelf viel dit jaar mee. Door het tempo daar op te voeren lukte het op dat deel zelfs om voorgangers terug te pakken. Vooral in het begin viel er veel in te halen, omdat achter in het startvak gestart was.


Vlak voor de eerste passage hoor ik een kreet annex lach vlak achter me. Als ik omkijk zie ik m'n clubgenoot alweer rechtkrabbelen. Het gat tussen ons twee dat door deze val ontstaat blijft tot de finish bestaan. Op de vlakke stukken komt m'n maat dichterbij, maar op de ploeterstukken rekt het elastiek weer. Het zal bij die ene val blijven, al maken we allebei af en toe beenslagen die afgekeken zouden kunnen zijn van Sven Kramer.

Zoals ik met m'n clubmaatje aan een elastiek zitten, zo hang ik aan het elastiek bij m'n naaste concurrent in het circuit. Op de laatste honderd meter van het parcours groeit nog gras, en ligt een strookje zand. Tractie! Met een eindsprint schuif ik nog een plaatsje op, al zal dat in de eindstand van het circuit geen verschil gaan maken. Nog maar één wedstrijd te gaan, in het Vaartsluisbos.

Tijden, voor zover in een cross van belang: beiden 33 minuten over 5,8 km.


0 Berichten